Markering av Den internasjonale kvinnedagen i Santa Cruz de la Sierra

Brigadistene i Santa Cruz og Yapacaní var mandag 9. mars med på den årlige markeringen for kvinners rettigheter.

Brigadistene i Santa Cruz og Yapacaní var mandag 9. mars med på den årlige markeringen for kvinners rettigheter. Markeringen startet på Plaza del Estudiante og gikk gjennom sentrumsgatene via Plaza 24 de septiembre. Deltakerne i markeringen kom fra ulike organisasjoner, der i blant LAGs samarbeidspartnere Colectivo Rebeldía og PROPUESTA. Tema for dagen var vold mot kvinner, kjønnskvotering av alle folkevalgte til parlamentet og regjering i praksis, og ikke bare på papiret. Loven sier at på partienes valglister skal det være like mange kvinnelige som mannlige kandidater. I praksis fungerer det slik at partiet ofte gir de faste plassene i parlamentet til mannlige kandidatene, mens kvinnene ender opp som vararepresentanter. Det ble også satt fokus på bolivianske menns bemerkninger og tilrop til tilfeldige kvinner på gaten (”piropo”). Menn blir oppfordret til å bemerke kvinners utseende og kropp når de beveger seg i det offentlige rom, noe som oppfattes som kjønndiskriminerende.

-- Det er en mannssjåvinistisk tankegang at menn ser det som sin oppgave å styrke fremmede kvinners selvtillit ved å gi dem komplementer, sier Ana Rubena Lopez fra PROPUESTA til det lokale tv-programmet Revista Matinal på Full TV . 

Her er to slagord fra markeringen som jeg syntes var litt artige:

“Somos malas, podemos ser peores” (Vi er slemme, men vi kan være verre)

 “Brujas, Brujas vamos a quemar la conferencia episcopal, por machista y patriarcal” (Hekser, hekser, la oss brenne erkebiskopene for å være mannssjåvinistisk og patriarkalske)

Andrea Sydvold
Land